Opastukset Talomuseo Glimsissä

Opastuksen hinta / ryhmä on 40 € + museon sisäänpääsymaksut, paitsi polttariopastus materiaaleineen ja sisäänpääsyineen 50 €. Koululais- ja päiväkotiryhmille opastus on ilmainen. Opastettavan ryhmän maksimikoko on 25 hlö, paitsi polttariopastus n. 10 hlö. Opastuksen kesto on n. 45 min, paitsi polttariopastus 60–90 min. Tiedustelut ja varaukset numerosta  09 816 27337 museon aukioloaikoina.

Perusopastukset

Entisajan elämää Glimsissä
Talomuseo Glimsin perusopastus, jossa kerrotaan Glimsin tilan historiasta maalaistalona ja kestikievarina, sekä espoolaisesta 1800-luvun talonpoikaiskulttuurista.

Toiminnallinen opastus lapsille: Maalaislasten elämää entisaikaan
Opastuksella kierretään Glimsin museoalueella tutustumassa entisajan maalaislasten töihin ja leikkeihin. Kierros sisältää sekä opastusta että itse tekemistä. Opastuksella ollaan paljon ulkona eli säänmukainen varustus on tärkeä. Toiminnallinen opastus kestää n. 60 min.

Vuodenaikoihin liittyvät opastukset

Entisajan joulunviettoa
Glimsin vanha tupa on perinteisessä jouluasussaan ensimmäisestä adventista Nuutipäivään 13.1. Ryhmille järjestetään tilauksesta opastuksia, joilla kerrotaan vanhoista jouluperinteistä, niiden taustoista ja alkuperästä. Opastus kestää noin 30 min, ja se on helposti sovellettavissa kaikenikäisille.

Glimsin ryytimaa
Opastuksella kerrotaan vanhoista yrteistä ja ryydeistä sekä niiden erilaisista - sekä uusista että vanhoista - käyttötarkoituksista. Opastus pidetään Glimsin alapihan ryytimaalla. Ryytimaa - ja sitä myötä myös opastus - on parhaimmillaan elokuussa.

Vuotuisjuhliin liittyvät opastukset: juhannus, pääsiäinen, kekri  
Opastuksia pidetään lähinnä kyseisenä vuodenaikana, mutta mikä estää varaamasta jouluopastusta juhannuksena tai päinvastoin!

Erikoisopastukset

Morsiamesta emännäksi -polttaripaketti
Polttaripaketti sisältää lyhyen opastuksen ja leikkimielisen emäntätestin. Ensin nuorikolle ja hänen seurueelleen kerrotaan vanhanajan maalaisemännän rooleista ja työtehtävistä. Johdannon jälkeen tuleva emäntä pääsee itse kokeilemaan taitojaan vedenkannossa, kananruokinnassa, villan kehräämisessä ja voin valmistuksessa.

Maatiaiskanojen elämää
Kesäisin Glimsissä asuu Alhon kannan maatiaiskanoja. Opastuksella kerrotaan maatiaiskanojen elämästä, hoidosta ja historiasta.

Tupa koreaksi - 1800-luvun käyttötekstiilit
Käyttötekstiilit kuten verhot ja matot olivat 1800-luvulla uusi ilmiö. Opastuksella kerrotaan muun muassa niiden käytöstä ja niiden saapumisesta erilaisiin koteihin.

Heilastelua ja hääperinteitä
Opastuksella kerrotaan hääperinteiden juurista. Mikä osa nykyhäistä on suomalaista kansanperinnettä? Mikä on lainaa viktoriaanisesta Englannista? Häiden viettotapojen lisäksi opastuksella kerrotaan vanhasta suomalaisesta heilastelukulttuurista.

Siirtomerkit ja salvokset - Glimsin tilan rakennushistoriaa
Opastuksella kierretään Glimsin eri rakennuksissa ja kerrotaan niistä hirsirakentamisen, rakennusten korjaamisen sekä pikanttien ja persoonallisten rakennusyksityiskohtien näkökulmasta. 

Olipa kerran Karvasmäki - tutustutaan Karvasmäen varhaiseen historiaan
Glimsin tila sijaitsee Karvasmäen kylässä. Karvasmäki on hyvin vanha asuinpaikka, jonka maanpinnan alle kätkeytyy hyvin mielenkiintoista vanhaa historiaa.

Tekstiilit, vaatteet ja muoti
Lampaasta langaksi, langasta kankaaksi, kankaasta vaatteeksi, vaatteesta muotiin! Opastuksen pääpaino on 1800-luvun pukuhistoriassa ja muodin muutoksissa.

Julkaistu 3.1.2012 klo 15.00 , päivitetty 25.4.2016 klo 10.03