Saaristomuseo Pentala

Pentala
Pentalan kalastajamökki 2014.

Espoon kaupunki kunnostaa museokäyttöön Pentalan saarella  kahden entisen kalastajatilan rakennuksia. Espoon kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluva Saaristomuseo Pentala avautuu lähivuosina. 

Saaristomuseo Pentalasta rakentuu moniaistinen museo, jossa tutustutaan saaristoelämän moniin puoliin asumisesta ja työnteosta huvilaelämään ja vapaa-ajan viettoon. Espoon kaupungin lähitulevaisuudessa tarjoamat luonto- ja matkailupalvelut luovat Pentalan saareen monipuolisen ja kaikille avoimen saariston virkistysalueen.

Uutta tietoa kalastajatilan huonekaluista 5.6.2017
Pentalan saaristomuseon valmistelutyöt etenivät tänä keväänä mm. päärakennuksen huonekalujen osalta. Gurlin kodin vanhimmaksi huonekaluksi paljastui kaappi, jossa uuden maalin alta häämötti tulppaani-aiheinen koristemaalaus 1700-luvulta.
Saaristomuseon esinetyö vuonna 2016 28.2.2017
Espoon kaupunginmuseolla tehdään nyt kovasti töitä Pentalan saaristomuseohankkeen parissa. Viime vuonna tyhjennettiin rakennukset ja valittiin museokokoelmiin sellaisia esineitä, jotka kertovat Gurli ja Arvid Nyholmin elinkeinoista ja arkielämästä.
Suvisaariston 1900-luvun alun kuvia nyt Finnassa 15.12.2016
Walter Lönnberg (s. 1899) oli harrastajakuvaaja, joka kuvasi perheensä elämää kesähuvilalla Suvisaaristossa. Valikoima Walter Lönnbergin Espoo-aiheisista lasinegatiiveista on nyt digitoitu ja julkaistu Finna –hakupalvelussa.

Uutiset

RSS
  • Espoon kaupunginmuseon suurikokoinen puuvillainen vinoriimuverkko konservoitiin keväällä 2016 opinnäytetyönä Metropolia Ammattikorkeakoulun tekstiilikonservoinnin koulutusohjelmassa. Verkon puikkarissa olevien nimikirjainten perusteella vinoriimuverkko tunnistettiin kuuluneeksi Pentalan saaressa asuneelle Arvid Nyholmille, joka toimi ammattikalastajana 1900-luvun alkupuolella.
  • Espoon kaupunginmuseo ja Esbo hembygdsförening keräävät uutta aineistoa Saaristomuseon toteuttamistyötä varten. Museo on kiinnostunut mm. valokuvista ja muistitiedosta, jotka koskevat vapaa-ajan viettoa, mökkeilyä, veneilyä ja kalastamista Espoon saaristossa. Museo toivoo yleisöltä näistä aiheista myös kirjoitettua muistitietoa.
Julkaistu 17.4.2012 klo 11.00 , päivitetty 6.6.2017 klo 13.49